Zonnepanelen Zieuwent

Collectief zonnedak in Zieuwent

In opdracht van Zieuwents Belang werkt de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) samen met de werkgroep Energiecoöperatie ZUWENT aan een collectief zonnedak binnen de postcoderoos 7136. Daarbinnen vallen ook Harreveld, Lievelde, Beltrum, Mariënvelde, Ruurlo en Lichtenvoorde. Zieuwents Belang ziet mogelijkheden om haar inwoners daarvan te laten profiteren

Wethouder René Hoijtink is verheugd hiermee ook een bijdrage aan de kooldioxide (CO2)-reductie te leveren. “Dit is een afspraak uit het collegeakkoord. De gemeente Oost Gelre en de regio Achterhoek hebben de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. De AGEM ondersteunt het ontwikkelen en leveren van duurzame energie. Ook het opwekken van elektriciteit door zonnepanelen draagt bij aan de doelstelling.”

Korting energieheffing

Sinds enige tijd biedt het Nationaal Energieakkoord de mogelijkheid daken van gebouwen of gronden gezamenlijk te gebruiken voor duurzame energieopwekking. Voor energie die lokaal wordt geproduceerd kunnen eigenaren van zonnepanelen een korting op de energieheffing krijgen van negen eurocent. Iedere bewoner met dezelfde viercijferige postcode of direct daaraan grenzende postcode kan deelnemen in een lokale energiecoöperatie en zo als mede-eigenaar van zonnepanelen profiteren van de korting. Wethouder Hoijtink: “De gemeente wil hier graag aan meewerken door de coöperatie in oprichting maximaal te faciliteren.”

Subsidie provincie

Ook de provincie Gelderland ondersteunt initiatieven als deze door een subsidie te verlenen van 25% op de totale investeringskosten. Voorwaarde is dat er minimaal 50 leden van een nieuw op te richten coöperatie meedoen in het project. Leden dienen minimaal 1 paneel aan te schaffen.

Maatschappelijke bijdrage AGEM

Naast het ondersteunen van de werkgroep draagt AGEM ook bij door per klant een maatschappelijke bijdrage van € 24,- per jaar ter beschikking te stellen aan de coöperatie. Dit geldt voor de gehele projectduur van 15 jaar. Om een snelle start mogelijk te maken verdubbelt AGEM deze bijdrage in de eerste 3 jaar.

Investeren in leefomgeving

De Energiecoöperatie ZUWENT is niet alleen bedoeld voor de portemonnee van de deelnemers. De werkgroep wil een deel van de opbrengst ten goede laten komen aan de leefbaarheid en voorzieningen in de lokale gemeenschap. Wethouder Hoijtink: “Daarmee is het een moderne vorm van ‘noaberschap’ die zo kenmerkend is voor onze gemeenschap en de Achterhoek en zeker ook voor Zieuwent.”

Postcoderoos

Lid worden van de coöperatie is niet alleen voorbehouden aan inwoners uit Zieuwent. Iedereen die woont in het postcoderoosgebied van Zieuwent mag meedoen. Dit betreft de volgende postcodes: 7136 (Zieuwent) 7131 (Lichtenvoorde) 7135 (Harreveld) 7137 (Lievelde) 7156 (Beltrum) 7261 (Ruurlo) en 7263 (Mariënvelde) in totaal ca. 27.000 inwoners.

Onderzoek

Afgelopen jaar is onderzocht welke gebouwen in aanmerking zouden kunnen komen voor de plaatsing van zonnepanelen. De ligging, de geschikte oppervlakte en de onderhoudstoestand van het dak zijn daarbij van belang. De coöperatie in oprichting heeft een partner gevonden in Wopa Loonbedrijf & Grondverzet aan de Ruurloseweg in Zieuwent die bereid is het dak, om niet, ter beschikking te stellen aan de coöperatie.

Aanbod

De Energiecoöperatie ZUWENT in oprichting verwacht samen met de AGEM zeer binnenkort een concreet aanbod aan de inwoners te kunnen presenteren. Via info@zieuwentsbelang.nl kunnen geïnteresseerden zich nu al melden. Zij worden dan op de hoogte gehouden van het onderzoek, de mogelijkheid tot deelname en de binnenkort te houden informatieavond. Wethouder Hoijtink hoopt dat veel inwoners dit initiatief omarmen: “Het draagt direct bij aan duurzaamheid én leefbaarheid. Daarom ondersteunen wij dit initiatief van harte.”

Meer informatie: https://zonnigzieuwent.nl

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Steun je ons?

Je betaald slechts € 5,- per jaar!

Om onze ambities en doelstellingen te halen zijn we mede afhankelijk van particuliere donaties. Wil je ons steunen voor slechts € 5,- per jaar? Vul dan ons machtigingsformulier in via de onderstaande knop en stuur ‘m op.

Schrijf een bericht