Zieuwent

Koepel op de ‘gracht’ van Zieuwent

Het eilandje in de gracht is ontstaan in 1811. Toen werd er zand gewonnen uit de gracht. Deze uitgegraven grond was bestemd om het kerkhof op te hogen. In 1929 werd de Fanfare (nu de huidige Harmonie) opgericht. Kort daarna werd de koepel gebouwd.
Eén gulden

De koepel is voor het symbolische bedrag van 1,- gulden overgegaan naar de toenmalige gemeente Lichtenvoorde. De gemeente heeft daarna de koepel geschonken aan Zieuwents Belang. Enkele jaren gelden is koepel opgeknapt door vrijwilligers van de Harmonie en Installatiebedrijf Kemkens.

In 2009 Is de gracht uitgebaggerd. Het pad langs de gracht is in 2010 door de Gemeente Oost-Gelre opgehoogd. Ook heeft er in 2010 een renovatie plaatsgevonden aan de vloer en het onderstel van de koepel.
De Koninklijke Marechaussee had in september een dag die in teken stond van vrijwilligerswerk. In opdracht van Zieuwents Belang hebben 5 heren en 2 dames van de Marechaussee de koepel schoongemaakt en stukje van het schuurwerk gedaan. Later dit jaar zal de koepel door de schilders Beening en Waenink van een nieuwe verflaag worden voorzien.

Koepel Dorpsstraat Zieuwent
In juli 2014 is de brug naar de koepel compleet vernieuwd.

De koepel wordt voor verschillende doeleinden gebruikt:

  • Even genieten van een pauze; dorpsbewoners, toeristen
  • Langs de gracht de eendjes voeren, dit kan ook vanaf het eilandje
  • Optreden van bandjes
  • Een lokatie tijdens het Vertelfestival van Stichting Fratsen
Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Steun je ons?

Je betaald slechts € 5,- per jaar!

Om onze ambities en doelstellingen te halen zijn we mede afhankelijk van particuliere donaties. Wil je ons steunen voor slechts € 5,- per jaar? Vul dan ons machtigingsformulier in via de onderstaande knop en stuur ‘m op.

Schrijf een bericht