Coöperatie Bondgenoten Zieuwent

Coöperatie Bondgenoten Zieuwent

Zieuwent kan zich verheugen op twaalf woningen voor jongeren op het terrein van de voormalige Welkoop; in Zieuwentse termen ‘de boerenbond’ genaamd. Voor de herontwikkeling van het terrein zijn met hulp van Zieuwents Belang ‘bondgenoten’ gevonden die in het project investeren.

Negen investeerders ondersteunen het plan financieel, waarbij de Welkoop-winkel wordt omgebouwd tot zes appartementen. Ook gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland (subsidie Steengoed benutten) investeren on het plan. De naastgelegen grondstoffen- en opslagloods wordt gesloopt. Op het vrijkomende omliggende terrein komen nog eens zes grondgebonden woningen. De woningen zijn in nabije toekomst te huur en een deel te koop. Er worden 28 parkeerplaatsen aangelegd rond de woningen. Ook de twee kavels van bouwbedrijf Hummelink (achter het gerealiseerde plan Bongers) worden meegenomen in de ontwikkeling.

Eindelijk gelukt

Wethouder van Uem: “Het is na vier jaar eindelijk gelukt. Het wachten was op de bondgenoten; wel of geen investeerders vinden. Nu kunnen we gas geven.” Volgens Van Uem krijgt een bouwval als een inbreidingslocatie een opwaardering. “We willen niet meer nieuw bouwen aan de randen van dorpskernen.”

Mei 2016 • Starters de mogelijkheid bieden een woning te huren in Zieuwent. Hierbij wil Zieuwents Belang hulp bieden. Dit burgerinitiatief heeft een oplossing gevonden voor het tekort aan woningen voor starters; het oprichten van een Coöperatie Bondgenoten Zieuwent. De coöperatie zoekt investeerders voor de aankoop en ontwikkeling van het voormalige Welkooppand tot appartementen. Een win-win situatie ontstaat: starters kunnen in Zieuwent blijven wonen én het komt de leefbaarheid ten goede. De behoefte is er, nu de uitvoering nog!

Participanten

De ontwikkeling van het gemeentelijk monument tot appartementen biedt een aantrekkelijk rendement en aanvaardbare risico’s voor de juiste investeerder. Het belangrijkste rendement is uiteraard een aantrekkelijk en leefbaar dorp voor de toekomst. Zieuwents Belang is dan ook op zoek naar mensen en bedrijven die Zieuwent een warm hart toedragen!

Waarom investeren?
 • Bijdragen aan leefbaarheid Zieuwent
 • Betrokkenheid bij duurzame ontwikkeling Zieuwent
 • Tekort aan betaalbare huurwoningen in Zieuwent
 • Appartementen zijn snel en efficiënt te realiseren
 • Voor de investeerder ontstaat kant-en-klaar product. Van aankoop, verbouwing tot ontwikkeling, inclusief huurders
 • Interessant rendement en beperkt risico

Informatiebijeenkomst

Heeft u interesse om te investeren en rendement te halen uit dit fantastische gemeentelijke monument met woonmogelijkheden? Wilt u bijdragen aan het bieden van een nieuw perspectief voor Zieuwent? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 19 mei 2016 en maak kennis met de coöperatie, plannen en participatiemogelijkheden.

Maart 2015 • Op de plek waar nu de nieuwbouw is gerealiseerd stond vroeger horecagelegenheid Bongers bestaande uit een hotel, cafe, slijterij, bakkerij en feestzaal. De huidige Welkoopwinkel was vroeger de coöperatieve boerenbond met graanmaalderij en in- en verkoop van veevoer, kolen, olie en eieren. Het gebouw heeft de status van een gemeentelijk monument.

Bongers had geen bedrijfsopvolging en een bouwbedrijf uit Zieuwent heeft de gebouwen en de grond gekocht voor ontwikkeling nieuwbouwwoningen. Op advies en aandringen Zieuwents Belang heeft de woningbouwvereniging Prowonen geparticipeerd in de ontwikkeling. Het resultaat is dat er 3 appartementen en 5 levensloopbestendige huur- en koopwoningen voor jong en oud zijn gerealiseerd.

Onlangs heeft de Welkoop aangegeven, om gelet op de toekomstige ontwikkeling en behoefte, te willen verhuizen naar Lichtenvoorde. De Zieuwentenaren vinden het jammer dat er weer een voorziening in Zieuwent verdwijnt, maar begrijpt de keuze.

Welkoop Zieuwent

Zieuwents Belang heeft een enquête gehouden om de woningbehoefte te peilen. Uit het resultaat blijkt dat er met name bij de jongeren, maar ook bij de ouderen behoefte is aan betaalbare en passende woonruimte. Door lobby vanuit de dorpsbelangenverenigingen is het huidige beleid van de gemeente er op gericht dat er medewerking moet worden verleend aan projecten welke voorzien in de behoefte van passende en betaalbare woonruimte voor jong en oud. Gelet op verwachte krimp van de bevolking in de regio heeft herontwikkeling van bestaande locaties in de kern, zoals deze, voorkeur boven uitbreiding aan de rand van het dorp.

Er kunnen op deze locatie 12-16 woningen worden gebouwd. Op de onlangs georganiseerde jongerenavond hebben zich een twintigtal kandidaatkopers en-huurder aangemeld. Zij gaan met elkaar overleggen en de gemeente adviseren hoe het woonerf er uit komt te zien en welke woningen er gebouwd worden. Tevens wordt nog nagedacht op welke wijze de monumentale gevel van de boerenbond geïntegreerd kan worden in het totale projecten wordt ingezet op duurzame en energieneutrale woningen.

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eén reactie

 1. Hallo,

  Ik heb het plan om zelf een huis te gaan bouwen. Het liefst in Zieuwent i.v.m de kinderen. Nu is mijn vraag of het ook mogelijk is om achter de Welkoop een kavel te kopen om een huis te bouwen. Het zal niet direct een starters woning zijn, maar dan blijven de kinderen wel in Zieuwent wonen. Verder is er in Zieuwent geen ruimte om nog te bouwen. Als dit mogelijk is waar kan ik mij dan toe richten. Ik kan nergens vinden waar de grond van is en wat er allemaal mogelijk is.

  Gr. Arno Doppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Steun je ons?

Je betaald slechts € 5,- per jaar!

Om onze ambities en doelstellingen te halen zijn we mede afhankelijk van particuliere donaties. Wil je ons steunen voor slechts € 5,- per jaar? Vul dan ons machtigingsformulier in via de onderstaande knop en stuur ‘m op.

Schrijf een bericht