Welkomstpakket Zieuwent

Welkomstpakket Zie-U-Went

ZIEUWENT – Het nieuwe Zie-U-Went welkomstpakket is een stevige groene doos waarin een map zit met alle nodige informatie over Zieuwent. Het is zeg maar een soort gouden gids met A4-tjes waarop nuttige gegevens staan over bedrijven, (sport)verenigingen, stichtingen en buurtverenigingen.

Ook hebben bijna alle lokale ondernemers er tegoedbonnen in gedaan. Op dinsdagavond 15 januari werd het eerste pakket in Het Witte Paard overhandigd aan twee Jossen: Jos Kolkman, voorzitter van Zieuwents Belang en Jos Hoenderboom, wethouder van de gemeente Oost Gelre. Paul Knippenborg, die in de werkgroep zat die het pakket heeft samengesteld, overhandigde het. Het pakket gaan alle nieuwe inwoners van Zieuwent per 1 januari ontvangen.

Geweldig initiatief

Paul neemt tijdens de overhandiging het woord: “In een inspraakvergadering van Zieuwents Belang kwam naar voren dat we de nieuwe inwoners van Zieuwent een warm welkom willen heten. Met vijf mensen hebben we deze wens opgepakt, waarvan er twee niet uit Zieuwent komen. Deze twee konden er met een frisse blik naar kijken. Het was een aardige klus waar we vanaf mei mee bezig zijn geweest. We hebben 1 à 2 keer in de maand vergaderd. Het resultaat mag er zijn.”

“Als Zieuwents Belang hebben we het al tien jaar over zo’n welkomstpakket en we zijn ontzettend blij dat jullie het hebben opgepakt. Het is nu aan de commissie om het vol en up-to-date te houden. Het is een mooi initiatief, want Zieuwent heeft een heleboel moois te bieden, al weet niet iedereen dat.”

Jos Kolkman


Ook Jos Hoenderboom spreekt de aanwezigen toe: “Ik ben onder de indruk van wat er in het pakket zit en de inhoud heeft alles met leefbaarheid te maken: zoals werk, cultuur en sport. Het pakket is een eye opener voor heel de gemeente en een geweldig initiatief.”


Gelijk bij betrokken

De werkgroep die het pakket heeft samengesteld bestaat uit: Paul Knippenborg, Antoon Bokkers, Rob Reijman, Els Spoorendonk en Annekée Cuppers. Antoon en Els gaan elke nieuwe inwoner een pakket overhandigen. Antoon in dialect als inwoner van het eerste uur en Els vertaalt zijn verhaal als ‘import’ naar ‘gewoon’ Nederlands. Rob komt uit Amersfoort en heeft ervaren: “Als je hier komt wonen weet je niet wat je waar moet zoeken. Je kan wel wat rondvragen, maar als je het gaat opzoeken kom je verouderde gegevens tegen, of gegevens die niet kloppen. Er zijn ook veel lokale ondernemers, maar daar heb je als nieuweling geen weet van. Je zoekt het vaak dan verderop.” Els afkomstig uit Zoetermeer vult aan: “Als je niet weet waar je terecht kan, leer je ook geen mensen kennen. Dat is jammer.”

“Iemand van buiten de Achterhoek moet er gelijk bij betrokken worden,” vindt Antoon dan ook. In een aantal praktische zaken heeft Annekée zich verdiept: “De gemeente mag in verband met de Wet op de Privacy geen informatie verstrekken over in- en uitschrijvingen van bewoners. Daarom zijn de vijf buurtverenigingen ingeschakeld om nieuwe inwoners te melden bij de werkgroep. Ook jongeren uit Zieuwent die voor het eerst op zichzelf of samen gaan wonen, vallen onder de groep ‘nieuwe inwoners’. Er is door andere kerkdorpen belangstellend geïnformeerd naar het pakket.”

Door Barbara Pavinati

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Steun je ons?

Je betaald slechts € 5,- per jaar!

Om onze ambities en doelstellingen te halen zijn we mede afhankelijk van particuliere donaties. Wil je ons steunen voor slechts € 5,- per jaar? Vul dan ons machtigingsformulier in via de onderstaande knop en stuur ‘m op.

Schrijf een bericht